Beyin tümörleri, hastaların fiziksel fonksiyonlarını ve bilişsel yeteneklerini etkileyebilen, yaşam kalitesini düşüren ciddi bir sağlık sorunudur. Beyin tümörü tedavisi birincil olarak cerrahi girişimler, radyasyon tedavisi ve kemoterapi yöntemlerini kapsamaktadır.
Birincil tedavi yöntemlerinin yanında yapılacak kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması ile; hastaların kaybettikleri fonksiyonların geri kazandırılması, var olan fonksiyonlarının korunması hedeflenmektedir. Bu yazımızda beyin tümörü tedavisi ve fizik tedavi hakkında bilinmesi gereken 5 önemli maddeyi ele alacağız.
Beyin Tümörü ve Kapsamlı Tedavi Planları
Beyin tümörü olan veya beyin tümörü ameliyatı geçiren hastaların, kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına en erken dönemde başlamaları tedavi verimi bakımından oldukça önemlidir.
Beyin tümörü olan hastalarda; tümörün ve uygulanan ilaç tedavilerinin yol açtığı yorgunluk sıkça görülmekte ve hastalarda kas kaybı yaşanabilmektedir. Bu nedenle fizik tedaviye en erken dönemde başlanmalı ve kaybolan fonksiyonların önüne geçilmelidir.
Nörolojik Sorunların Önlenmesi ve Giderilmesi
Beyin tümörü olan hastalarda; kas zayıflığı, denge ve koordinasyon problemleri gibi nörolojik sorunlar görülebilir. Hastaya özel olarak hazırlanan kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programları; denge ve koordinasyon bozukluğunu önleme ve tedavi etmede oldukça başarılı olabilir.
Klasik fizik tedavi yöntemlerinin yanı sıra, sanal gerçeklik destekli robotik fizik tedavi uygulamaları ile; hastalara doğru hareketlerin bol tekrarla uygulanabilmesi sağlanır. Bu sayede hareketin yeniden öğrenilmesi sağlanır, kaybolan fonksiyonlar geri kazanılır ve var olan fonksiyonların korunması sağlanır.
Kemoterapi ve Radyasyon Yan Etkilerinin Yönetilmesi
Beyin tümörlerine yönelik yapılan tedavi yaklaşımlarının yan etkileri olabilmektedir. Yorgunluk, ağrı, kas gücünde ve kas kitlesinde azalma gibi yan etkilerin alanında uzman sağlık profesyonelleri tarafından yönetilmesi oldukça önemlidir. Fizik tedavi, egzersiz ve robotik rehabilitasyon uygulamaları; hastaların tedavi ile ilgili yan etkilerinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir?
Beyin Tümörü ve Bilişsel Rehabilitasyon
Beyin tümörü olan hastaların bilişsel fonksiyonlarında bozulmalar olabilir. Hafıza ve dikkat sorunları, problemleri anlama ve çözme yeteneklerinde zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bilişsel rehabilitasyon ile; bilişsel becerileri zorlayan ve geliştiren, hastaların günlük görevlerini yerine getirme yeteneklerini destekleyen, anlamlı faliyetler oluşturma yeteneğini arttıran terapi yöntemleri uygulanarak hastaların bilişsel fonksiyonları desteklenebilir.
İlginizi Çekebilir: Bilşsel Davranışsal Terapi Nedir?
Beyin Tümöründe Destek Ve Eğitim
Multidisipliner tedavi ekibi, sadece ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile değil, aynı zamanda hasta ve hasta yakınlarının eğitimi konusunda destek sağlar. Hastanın güncel durumu, tedavi süreci, hastaların evde yapacağı işlerin yönetimi ve hastaların psikolojik olarak desteklenmesi hakkında eğitimler düzenlerler. Bu eğitimler sayesinde, hastalar tedavi süresi boyunca günlük yaşam aktivitelerinde aktif rol oynaması için güvenli koşullarda desteklenmiş olur.
Sonuç olarak; beyin tümörü tedavisinde, hastanın ihtiyacına bağlı olarak, cerrahi tedaviler, kemoterapi, radyoterapi ve fizik tedavi uygulamalarından biri veya birkaçı uygulanabilir. Bu kapsamlı tedaviler; hastaların kaybettikleri fonksiyonlarının geri kazandırılması, günlük yaşam aktivitelerinde daha aktif olmaları, psiko – sosyal olarak desteklenmeleri ve yaşam kalitelerinin arttırılmasında kritik bir rol oynar.
Okumaya Devam Edin: Robotik Rehabilitasyon Ne Zaman Tercih Edilmeli?