Robotik rehabilitasyon gelişmiş teknolojinin sağlık sektörü ile birleşmesi ile ortaya çıkan bir tedavi biçimidir. Klasik fizik tedavi yöntemlerinin yanı sıra tedavi planlamasına eklendiğinde nörolojik hastalıklarda kapsamlı bir rehabilitasyon programı oluşturulmuş olur. Gelişmiş teknolojiler ile yapılacak tedavilerde başarı oranı oldukça artmaktadır.
Robotik rehabilitasyon, kasların tekrarlı hareketler sayesinde kasılabilirlik yeteneğini kazanmasını savunan nöroplastisite tabanında geliştirilmiştir. Sanal gerçeklik entegrasyonları ile hastaların görerek tekrarlı hareketi sayesinde kasların aktivasyon yeteneğinin arttırılmasını hedefler.
İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Ne Zaman Tercih Edilmeli?
Gelişmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde bulunan robotik rehabilitasyon cihazları her hastaya özel, hastanın ihtiyaç ve durumuna göre ayrı ayrı planlanmaktadır. Yürüme bozukluğu olan hastalarda yürümenin seviyesine göre yürüme ile alakalı robotik cihazlar, El – kol fonksiyonlarının bozukluklarında el – kol robotik cihazları, denge bozukluğu olan hastalarda ise denge cihazlarını hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına alanında uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimleri tarafından eklenmektedir.
Neden Robotik Rehabilitasyon Tercih Edilmeli?
1- Hassasiyet ve Tutarlılık
Robotik fizik tedavinin önemli avantajlarından birisi ise kesin veriler vermesi ve egzersizlerin tutarlılığıdır. Robotik cihazlar, hastaların vücut fonksiyonlarındaki en ufak değişikliği optimize ederek vereceği desteği ona göre ayarlamaktadır. Bu hassasiyet küçük değişikliklerin iyileşmeyi nasıl etkilediğini ortaya çıkarır. Bu sayede hastalar tekrarlı hareketler ile tutarlı ve doğru bir destek almış olurlar. Robotik cihazlar, hastaların özel ihtiyaçlarına uyarlanacak şekilde ince ayar yapma yeteneğini sunarak rehabilitasyonun başarı seviyesini arttırmış olur.
2- Kişiye Özel Tedavi ve Raporlama
Robotik rehabilitasyonda kullanılan cihazlar, her hastanın ihtiyaç ve potansiyelini karşılayacak şekilde uyarlanabilmektedir. Bu uyarlamalar ile hastaların robotik cihazları kullandığı her gün raporlama sunarak hastanın gelişimini hastaya özel olarak aktarmış olurlar. Böylece hastaların gelişimleri günlük olarak bilimsel verilerce raporlanmış olur.
İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Cihazları Nelerdir?
3- Yaralanma Riskinin Azaltılması
Robotik seanslar sırasında hastalarda oluşabilecek tansiyon düşmesi, baş dönmesi gibi acil müdahale ve refleks gerektiren problemlerde Robotik cihazlar oldukça güvenlidir. Hastalar robotik cihazlara sağlık profesyonelleri tarafından dikkatlice bağlanarak tüm güvenlik önlemleri alınmış olur.
Buda erken yürüme çalışmaları esnasında hastaların düşme riskini, travmatik riskleri engelleyerek hastaların güvenli ortamda kendilerini rahat hissederek seanslarını gerçekleştirmesini sağlar. Özellikle seanslar sırasında robotların algı sistemi ile oluşabilecek ani hareketlerde robotik sistemin devreye girerek robot çalışmasını güvenli bir şekilde durdurur. Buda hastaların yaralanma riskini ortadan kaldırmış olur.
4- Veriye Dayalı İlerleme Takibi
Robotik cihazlarda her hastanın sistemde ayrı bir dosyası bulunur. Bu dosyalar sayesinde Uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi ve multidisipliner ekibi hastaların gelişimlerini verilere dayanarak inceler. Bu veriye dayalı tedavi yaklaşımı hastaların aldıkları tedavi kalitesini arttırarak hastaların ihtiyaçlarına en doğru şekilde etki etmelerini sağlar. Bunun sonucunda da rehabilitasyonun verimi oldukça artar.
Hangi Hastalar Robotik Rehabilitasyondan Faydalanabilir?
- İnme
- Travmatik Beyin Hasarı
- Omurilik Yaralanmasına Bağlı Felç
- Parkinson Hastalığı
- Multiple Skleroz
- Çeşitli Kas Hastalıkları
- Denge Problemleri Olan Hastalar robotik rehabilitasyonlardan faydalanabilir.
Robotik rehabilitasyon ve klasik tedavi yöntemlerinin birleşimi hastalar için bulunmaz bir fayda sağlar. Hastanın durumuna ve potansiyeline uygun olduğu durumlarda robotik rehabilitasyondan faydalanmaktadır.
Okumaya Devam Edin: İnme Rehabilitasyonunda Güncel Trendler