Felçli Hastalarda Kol Ağrısı

Felçli hastalarda kol ağrısı, inme veya beyin hasarına bağlı olarak, kasların felce uğraması nedeniyle sık görülen bir komplikasyondur.

  • Felçli hastaların yaklaşık %75’inde ilk 1 yıl içinde kol – omuz ağrısı görülür.
  • Omuz ağrısı genellikle inmeden sonraki 2. veya 3. ayda oluşur.

Felçli hastalarda omuz ağrısı; hastanın kolunu kullanmasına engel olur, tedaviye katılımını azaltır ve iyileşmeyi geciktirir. Bu nedenle inme sonrası omuz ağrılarını tedavi etmek veya önlemek oldukça önemlidir.

Omuz ekleminin sağlamlığını kemiklerden ziyade omuz bölgesindeki kaslar sağlar. İnme nedeniyle omuz çevresi kaslarda güçsüzlük veya felç gelişmesi eklem sağlığını olumsuz etkiler. Ayrıca duyu kaybı ve ihmal gibi ek sorunlar da omuz ekleminde hasara yol açabilir. Eklem içi ve eklem çevresi dokularda meydana gelebilecek pek çok sorun omuz ağrısına neden olabilir. Omuz ağrısı eklemin içinde, etrafında veya kol boyunca hissedilebilir.

Felçli Hastalarda Kol Ağrısı Nedenleri

felçli hastalarda kol ağrısı nedenleri

Omuz Çıkığı: İnme nedeniyle felç geçiren hastalarda, özellikle erken dönemde felçli taraf kasların tümü gevşek durumdadır. Omuz eklemini yerinde tutan kasların felç olması nedeniyle omuz eklemi aşağı doğru inebilir ve değişen derecelerde omuz çıkığı meydana gelebilir. Omuz çıkığı, eklem kapsülünün de gerilerek yaralanmasına neden olur.

Spastisite: Spastisite, inme hastalarında yaygın olarak görülür ve kasların istemsiz şekilde aşırı kasılması anlamına gelir. Omuz ve kol kaslarında meydana gelen spastisite felçli hastalarda kol ağrısının önemli nedenlerinden biridir.

Kontraktür: Eklemlerde sertleşme ve hareket kaybı anlamına gelen kontraktür, felçli kolda ağrıya neden olabilir. Eklem hareketinin azalması ve buna eşlik edebilen spastisite felçli kol ağrısına yol açan nedenlerdendir.

Tendon Yaralanmaları: Felçli kolda meydana gelen kas dengesizlikleri tendon yaralanmalarına yol açabilir. Omuz çevresi kasların tendonları sıkışma, gerilme veya yırtılma sonucu yaralanabilir. Sık görülen yaralanmalar rotator cuff yırtığı ve tendinitlerdir.

Bursitler: Kemik ve tendonlar arasında, hareketi kolaylaştıran ve bursa adı verilen sıvı dolu kesecikler bulunur. Omuz bölgesinde güçsüzlük ve duyu kaybı sonucu oluşan yumuşak doku hasarları bursaların iltihabına (bursit) yol açabilir.

Donuk Omuz: Donuk omuz, tıp dilinde adezif kapsülit olarak adlandırılır. Omuz ekleminde oluşan tekrarlı hasarlar ve hareketsizlik nedeniyle gelişen yapışıklıklar, eklem kapsülünün iltihaplanmasına yol açabilir. Donuk omuzda, omuz hareketleri kısıtlanır ve şiddetli omuz ağrısı meydana gelebilir.

felçli el iyileşme süreci

Omuz – El Sendromu: Kompleks bölgesel ağrı sendromu olarak da adlandırılan bu durum felçli kolda yanma, uyuşma, donma, karıncalanma ve elektriklenme gibi ağrılı hislere yol açabilir. Sinir sistemi kaynaklı şiddetli ağrılara sebep olabilir.

Talamik Sendrom: Talamus, vücudumuzdan gelen tüm duyusal bilgilerin işlendiği önemli bir beyin bölgesidir. Bu bölümün zedelendiği inmelerde talamik ağrı denilen beyin kaynaklı ağrı hissi yaşanabilir.

Travmalar: Felçli kolda güç kaybının yanı sıra dokunma, ağrı ve ısı gibi duyular azalmıştır. Bu nedenle pozisyonlama veya transfer esnasında kolun zorlanması veya bir yerlere çarpması hasta tarafından hissedilemeyebilir. Bu tür travmalar, felçli kolda yumuşak doku zedelenmelerine ve sinir hasarlarına yol açabilir.

İzleyin : “Felçli Elin İyileşmesi? Felçli Kol Neden Yavaş İyileşir?

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.