Robotik Rehabilitasyon ve Nörolojik Hastalıklardaki Rolü

Robotik rehabilitasyon, gelişmiş teknolojilerin sağlık sektörü ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir tedavi uygulamasıdır. Robotik uygulamalar tedavi planına eklendiğinde, klasik fizik tedavi yöntemlerinin yanı sıra nörolojik hastalıklarda kapsamlı bir rehabilitasyon programı oluşturulmuş olur. Gelişmiş robotik fizik tedavi cihazları ile tedavilerin başarı oranı artırılır.

Robotik rehabilitasyon uygulamaları, beynin yeniden şekillenebilme yeteneği olan nöroplastisiteyi uyarmak üzerine geliştirilmiştir. Hareketlerin amaca yönelik yapılması, çeşitlendirilmesi ve bol tekrarlı yapılması beyindeki nöroplastisiteyi uyarır. Ayrıca sanal gerçeklik entegrasyonu ile hastaya görsel ve işitsel anlık geri bildirim sağlanır. Bu sayede beyindeki iyileşme tetiklenir.

İlginizi Çekebilir: İnme Belirtileri Nelerdir?

robotik rehabiltasyon

Kapsamlı robotik fizik tedavi merkezlerinde bulunan robotik rehabilitasyon tedavisi, her hastanın kendi ihtiyaçlarına özel olarak planlanır.

  • Yürüme bozukluğu olan hastalarda, bozukluğun seviyesine göre, yürüme ile ilgili robotik cihazlar
  • El – kol fonksiyonlarının bozukluklarında el – kol robotik cihazları
  • Denge bozukluğu olan hastalarda ise bilgisayarlı denge cihazları hastanın tedavi programına eklenebilir.

Neden Robotik Rehabilitasyon?

1- Hassasiyet ve Tutarlılık

robotik rehabilitasyon

Egzersizlerin tutarlı olması ve kesin veriler sunulabilmesi, robotik fizik tedavinin önemli avantajlarındandır. Robotik cihazlar, hastaların vücut fonksiyonlarındaki en ufak değişiklikleri fark ederek, sundukları desteği hastaya göre optimize edebilirler. Bu sayede hastalar kendileri için yeterli ve doğru olan desteği almış olurlar. Robotik cihazlar, hastaların ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanacak şekilde ince ayar yapma imkanı sunarak rehabilitasyonun başarı seviyesini artırırlar.

2- Kişiye Özel Tedavi ve Raporlama

robotik rehabilitasyon

Robotik rehabilitasyonda kullanılan cihazlar, her hastanın ihtiyaç ve potansiyelini karşılayacak şekilde uyarlanabilmektedir. Bu sayede kişiye özel tedavi programı hazırlanabilir. Hastaların performansları her seans sonunda objektif olarak kaydedilir ve raporlanabilir. Bu raporlar ile hastaların gelişimleri hem hasta hem de sağlık personelleri tarafından düzenli olarak takip edilebilir.

3- Yaralanma Riskinin Azaltılması

robotik rehabilitasyon ve risk

Robotik fizik tedavi cihazları sayesinde, hastaların güvenli bir ortamda egzersiz yapmaları sağlanır. Hastalar robotik cihazlara sağlık profesyonelleri tarafından dikkatlice bağlanarak tüm güvenlik önlemleri alınmış olur. Sunulan bu güvenli ortam; egzersiz sırasında gelişebilecek düşmeleri önler ve oluşabilecek yaralanmalara engel olur. Ayrıca egzersiz sırasında hastalarda oluşabilecek tansiyon düşmesi, baş dönmesi gibi acil müdahale gerektiren durumlarda robotik fizik tedavi cihazları oldukça güvenlidir.

4- Veriye Dayalı İlerleme Takibi

 

verileri toplama

Robotik cihazlarda her hastanın sistemde ayrı bir dosyası bulunur. Bu dosyalar sayesinde fizik tedavi rehabilitasyon uzman hekimi ve rehabilitasyon ekibi hastaların gelişimini verilere dayanarak inceleyebilir. Bu veriye dayalı tedavi yaklaşımı hastaların aldıkları tedavi kalitesini artırarak hastaların ihtiyaçlarına yönelik tedavinin sunulmasını sağlar. Bunun sonucunda da rehabilitasyonun verimi oldukça artar.

Hangi Hastalar Robotik Rehabilitasyondan Faydalanabilir?

  • İnme
  • Travmatik beyin hasarı
  • Omurilik yaralanmasına bağlı felç
  • Parkinson hastalığı
  • Multiple skleroz
  • Çeşitli kas hastalıkları
  • Denge bozukluğu ve yürüme problemleri olan hastalar robotik rehabilitasyonlardan faydalanabilir.

inme sonrası spastisite

Robotik rehabilitasyon ve klasik tedavi yöntemlerinin birleşimi ile hastalar için en ideal tedavi sağlanabilir. Hastanın durumu ve potansiyeli uygun ise, robotik fizik tedaviden faydalanılmalıdır.

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.